Tradera

En auktionssida som blev uppköpt av eBay för några år sedan. Det har blivit ett ypperligt ställe att sälja sina saker för en godtycklig slant. Om det verkar förvirrade för er som aldrig köpt eller sålt på auktionssidor förut kan vi berätta hur det går till. 

Inlogg

Du behöver göra en användare för att kunna köpa och säja på sajten. Här måste du fylla i din adress och andra uppgifter så att folk vet vart de ska skicka varor du köper och så de vågar köpa av dig som säljare.

Auktion: köpa

När du hittar en pryl eller liknande som du gillar kan du lägga ett bud. Om någon annan budat måste du lägger högre bud än denna, precis som på en gårdsauktion. Du väljer själv hur mycket du ska höja. Till ett visst tak kan du höja krona för krona men ju dyrare varan blir desto högre måste du buda varje gång. Har någon budat nio kronor kan du buda tio och leder därmed auktionen. Om du inte kan sitta uppkopplad mot internet och hålla koll på auktionen under hela tiden den vara (det kan vara upp till en vecka) så föreslår vi att lägga ett maxbud. Tänk ut vad du max kan tänka dig att betala för saken och bud det. Programmet i hemsidan kommer automatiskt höja det med minsta möjliga för att du fortfarande ska leda. Lyckas någon buda över ditt maxbud får du ett mejl att du måste lägga ett nytt bud för att vinna.

Auktion: sälja

Här går man igenom flera olika steg som lättast kan följas på hemsidan men det vi kan säga är att du ska tänka ut hur länge du vill att auktionen ska hålla på (det finns en maxgräns också).  Ju billigare första bud du lägger ut, desto större chans är det att folk börjar buda på varan. Det går även att lägga till ett “köp nu” erbjudande. Genom att klicka på köp nu avslutas auktionen på en gång och den användaren förpliktare sig till att köpa varan för den summa du satt. På “köp nu” kan du sätta det pris du tycker att saken egentligen är värd. Exempel: lägg ut annonsen för 1 kr och hoppas att folk budar upp det men gör också en “köp nu” där man har chansen att köpa den utan auktion för 149 kr.

Feedback

Efter varje såld vara eller köp ska båda parterna utvärdera varandra. Oftast är det säljaren som ger feedback först och brukar göra det efter du har betalat. Man kan även kommentera och förhoppningsvis får du bara positiv feedback vilket gör dig mer tillförlitlig i de andras ögon. Köparen kan sedan ge feedback när varan har anlänt och utvärdera om frakten gick snabbt, hur kommunikationen var och så vidare. I korta drag kan vi säga att Tradera är lätt att lära sig så fort man tar sig tiden att läsa instruktionerna här eller på deras hemsida. Så leta fram några saker du kan klara dig utan (vi garanterar att du har flera) eller ut på nätet och försök hitta det där fyndet!