När det är dags för gymnasievalet

Efter högstadiet är det dags för gymnasiet. Till skillnad mot grundskolan så är gymnasiet valfritt. Under skolåret 2022/2023 var det dock hela 1 % fler som valde att gå gymnasiet än tidigare år. För många är valet till gymnasiet väldigt svårt och bidrar till stress.

Så väljer du rätt

Att välja rätt gymnasium och inriktning är inte det enklaste. Det finns en uppsjö av alternativ och du kan ta en titt på nätet för att läsa på om alternativen. Men det du bör fundera på är vad du tycker är roligt att studera. Vill du ha mycket matematik eller kanske älskar du psykologi så kan det vara en bra idé att leta program som lägger stort fokus på det. Sedan bör du även fundera på om du vill bo kvar i din hemstad eller om du vill ha ytterligare en utmaning och flytta.

Yrkesutbildning eller högskoleförberedande utbildning

På gymnasiet finns det både yrkesutbildningar och högskoleförberedande utbildningar. En yrkesutbildning fokuserar på att förbereda studenterna för yrkeslivet. Studenterna som väljer det här gör att det är många som får arbete snabbt efter gymnasiet. Studenter som väljer en högskoleförberedande utbildning har bättre möjligheter att studera vidare på högskola efter gymnasiet.